25. srp 2012.

Kako ne biti hackan?

Koristite JAK password, bilo gdje da ste na internetu! Account za konekciju, za forum(e), BILO GDJE. Primjer:

1. jakPASSwoRD1660
2. haCKED?nEvER aGaiN!
3. Hack67238529002
4. AleSSandroDelPIERO itd.

Dakle, u passwordu koristite: velika slova, mala slova, brojeve, specijalne znakove... i "brute force" napad na account otpada (crackirati takav password bi uzelo, pa recimo 100 - 120 godina stalnog, automatizovanog napada na account.Go figure.

- Koristite antivirus, firewall, antispyware OBAVEZNO, kao glavnu zaštitu! Uvijek, svakodnevno ih updateujte i nadograđujte i bićete osigurani od 99 % prijetnji na web-u! Najbolji alati: Norton Internet Security 2009, McAfee Internet Security 2009, Kaspersky Internet Security 2009, Spybot Search & Destroy, Avira Antivir 8, ZoneAlarm 8... itd. Google for more.
Napomena: Oko ovih alata su mišljenja podijeljena, ja ću samo izlistati MOJE favorite. One alate koje sam ja koristio, probao i koji me nisu razočarali nijednom.

- Koristite sporedne alate za zaštitu, kao npr. McAfee Site Advisor, KeyScrambler, surfajte najnovijim Firefoxom, umjesto IE-a... neću pojašnjavati pojedinačno o ovim alatima, Googla-jte ih i znaćete sve na prvom linku koji pokaže. McAfee Site Advisor je naročito koristan!

- Ne skidajte nikakve programe koji se postavljaju po raznoraznim forumima! Ukoliko link ne vodi na homepage proizvođača, nego na Rapid, MegaUpload ili slično, datoteka ima nastavak .ZIP ili .RAR velike su šanse da je na program ili odgovarajući "keygen" unutar arhive "zakačen" keylogger ili sličan malware koji će vam pokrasti SVE passworde ili pričiniti neku drugu štetu računaru! A to nam, jel'te, ne treba.
Uvijek skidajte programe sa stranica proizvođača, a sa drugih mjesta samo ukoliko vjerujete onome ko vam je dao link! Vjerujte i download stranicama kao što su "download.com", "softpedia", tamo je sve "čisto".
Ukoliko ne vjerujete izvoru, ukoliko se radi o nečemu što ste nabavili negdje na Rapidu, Mega Uploadu, torrentu (kod torrenata OBAVEZNO čitajte komentare, da vidite da neko već nije prijavio zaražen element unutar arhive koju želite skinuti)... skinite ali prije toga se naoružajte jakim antivirusom i antispywareom (sve updateovati prije otvaranja arhive). Preporučljivo je imati i firewall (lično koristim ZoneAlarm), koji vas pita da li želite odobriti pristup internetu svakom programu koji pokrenete a on poželi izaći na internet iz nekog razloga. Pristup internetu dopustite samo provjereno dobrim programima! Firefox, Outlook Express, Thunderbird, Live Messenger i sl.

- Redovito nadograđujte Windows. Ključna riječ je Windows Update, otvorite IE, klik na TOOLS, windows update. Klik custom, i kad nađe updateove, poskidajte sve. Pošto mogu biti veliki updatei, možete na ovaj način potrošiti i do 150 MB limita, ali ej, ovo jednom uradite (naredni updatei su puuuuuno manji, do 15 MB i izlaze prvog utorka u mjesecu) i ne morate više dok ne reinstalirajte Windows. Dakle, jednom se to uradi i osjetno ćete povećati sigurnosne mehanizme Windowsa i "začepiti sigurnosne rupe" koje se stalno otkrivaju kod dragog nam Windowsa XP.
Napomena - veličina i broj stvari koje će vam stranica ponuditi ovisi o tome koliko vam je Windows zakrpan, tj. kad je zadnji put (i koliko) nadograđen.
Svima preporučujem (koji nisu) da instaliraju Service Pack 3, ukoliko imaju XP, jer će on pokrpati veliki broj rupa u Windowsu, i osjetno smanjiti updateove za ubuduće. Windows XP Service Pack 3 imate na BIHnetovom FTP-u: ftp://ftp.bih.net.ba koji je dostupan i u free zoni pa vam skidanje i instaliranje tog packa neće uzeti ni 1 MB limita.

- Kad surfate raznoraznim stranicama, izbjegavajte klikati na prozorčiće koji se "sami od sebe" otvaraju. Oni vode na stranice koje mogu (ali ne moraju) naškoditi vašem računaru. Ukoliko neka stranica (tipujem na pornografske sajtove) traži da instalirate neki dodatak da bi mogli pregledati dodatni sadržaj koji navodno nudi, NE SKIDAJTE to jer je vjerovatno dialer, koji vam može napraviti JAKO VELIK telefonski račun, ukoliko surfate dial-up-om.
DSL, kablovski i satelitski korisnici su imuni na dialere jer njihove konekcije ne pozivaju broj da bi ostvarili konekciju, kao što je slučaj sa dial-upom.

0 comments:

Objavi komentar