17. kol 2012.

Spajanje računara sa televizorom.


Pozdrav.
Danas vam donosimo jedan malo duži tutorijal.
U njemu ćemo vam pokazati kako da spojite Vas TV sa računarom.Možete koristiti televizor umjesto monitora ili samo gledati filmove ili neki druge multimedijske sadržaje na tv-u.

HDMI VERZIJA
Konektovanje preko HDMI kabla je najbolji način.Zašto?Zato što je koristeći HDMI kabl slika najčišća, najjasnija i prenos multimedije je najkvalitetniji.Za ovu verziju morate imati HDMI priključke na grafičkoj karti i na TV-u.

           Ovako izgleda HDMI port na grafičkoj :


           A ovako na TV-u :




Sljedeća stvar koja vam treba jest HDMI kabl.

Ovako izgleda klasično kablo koje koristite ukoliko imate HDMI port na PC-u i na TV-u, a možete ga naći u svakoj prodavnivi tehničke ili računarske opreme.







Ukoliko na TV-u imate HDMI port , ali na grafičkoj ne , ona koristite ovo kablo tzv. HDMI to VGA :




Sljedeća, odnosno treća opcija pomoću koje možete spojiti računar sa TV-om je ona koju koristite ukoliko nemate HDMI portove niti na računaru ni na TV-u.Ova u opciju koristite ukoliko imate obični SCART ulaz na TV-u.
Za ovakvu verziju spajanja, potrebno vam je posebno kablo, koje na jednom kraju ima obični ulaz kao i na kablu od monitora, a na drugom kraju SCART ulaz.
To kablo izgleda ovako :





Postoji i četvrta verzija, u kojoj ne morate kupovati nikakvo posebno kablo, nego koristite obično kablo od monitora, ukoliko imate VGA port na TV-u koji izgleda ovako:


Postoji još nekoliko verzija, odnosno različitih tipova kablova, koje koristite u zavisnosti od vaših priključaka na tv-u i računaru.

Sada prelazimo na softverski dio, odnosno dio namještanja postavki na računaru.
Sljedeće postavke koje ću vam pokazati su postavke za obično HDMI kablo , i portove na grafičkoj i na TV-u.
Da bi Vam sto bolje objasnili i prikazali, za svaki korak koristit ćemo slike.
Ako koristite drugu ili treću verziju koju smo Vam pokazali, za Vas ovaj tutorijal završava ovdje jer  nije potrebno namještanje iz razloga sto onda koristite Vas TV kao normalni monitor.

Kada spojite računar i televizor , u izborniku TV-a izaberite HDMI , ovo uradite prvo jer onda vidite da li ste postavke na računaru dobro postavili.
Ni jedan TV nije isti , tako da ni izbornici nisu isti.Neki daljinski imaju gumb HDMI , neki ne .

Sada otvorite control panel , te kliknite na "Appearance and Personalization "




Kada vam se otvori izbornik u Appearance and Personalization , u pod izborniku "display" kliknite na
"connect to an external display"





Ako želite da vam monitor bude osnovni , a TV sekundarni display , tj. da  na ekran od TV-a prikazujete samo ono što želite , to ćete uraditi na sljedeći način .
Povlačenjem onog prozora koji želite vidjeti na TV-u ( VLC media player , pretraživač , ili bilo koji drugi prozor) , izvan okvira monitora , taj prozor će se prikazati na TV-u .


U izborniku Multiple displays  odaberite Extende these displays .
U izborniku Display odaberite vas Tv , to znači da je TV vaš sekundarni ekran.
Kada sve to odradite, trebalo bi da izgleda ovako :



Ako želite da se isti sadrzaj prikazuje i na TV-u i na računaru , tj. ono sto inače  vidite na monitoru da vidite i na TV-u , samo u Multiple displays odaberete Duplicate these displays

Ako ipak želite da vam TV zamijeni monitor , tj. da se slika desktopa prikazue samo na TV-u , u  Multiple displays  kliknite na  Show only 2 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća u vezi ovog tutorijala, slobodno nam se obratite u komentaru ili na FB stranici.

To je to , uživajte !

Nadam se da sam vam pomogao te da će vam moj tutorijal biti od koristi.
Lijep pozdrav.


Tiok

3 comments:

  1. kako ide za windows xp

    OdgovoriIzbriši
  2. spojio sam obicni tv sa ovakvim kablom

    http://www.google.ba/imgres?imgurl=http://forum.videohelp.com/images/guides/p1954236/vga-rca-sv-adapter.jpg&imgrefurl=http://forum.videohelp.com/threads/303748-Connecting-laptop-VGA-to-TV-S-video&h=480&w=640&sz=36&tbnid=1w1doweonTwROM:&tbnh=107&tbnw=142&prev=/search%3Fq%3Dvga%2Bsvideo%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=vga+svideo&usg=__aencIsV04WVW9rujoHJqA1pH7wY=&docid=S_UcY-m9LUySZM&hl=en&sa=X&ei=diz4UPnPK8OK4ASP8oGgBA&ved=0CCgQ9QEwAA&dur=505

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Ukoliko na TV-u imate HDMI port , ali na grafičkoj ne , ona koristite ovaj kabel tzv. HDMI to VGA :"

      Bojim se da ovaj savjet nije dobar, dali ste ovo isprobali prije nego ste ga napisali u ovom tutorijalu.

      Izbriši